Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szereplők

Főszereplők 


 

bensazomnitrix.jpg

 Ben Tennyson

Benjamin "Ben" Tennyson egy teljesen átlagos tízéves gyerek. Szeret videojátékokkal játszani, gyűjti a Szumó kártyákat, gyakran biciklizik és még gyakrabban kerül bajba. A nagyapjával és unokatestvérével töltött vakáció során ráakad az Omnitrixre, egy idegen technológiára, mely képessé teszi arra, hogy átváltozzon különböző űrlényekké. Miután nem tudja levenni, úgy dönt hős lesz, új hatalmával segíti a rászorulókat. Rá kell jönnie azonban, hogy ez bonyolultabb, mint gondolta, különösen az intergalaktikus hadúr Vilgax miatt, aki mindenáron meg akarja kaparintani az omnitrixet. Bármilyen bizarr idegen alakot is ölt Ben, belül ugyanaz az engedetlen tízéves marad. Gyakran használja csínytevésekre az Omnitrixet, de alapvetően jószívű és bármi áron megvédelmezi a családját a rájuk leselkedő veszélyekkel szemben. Találékonysága is sokszor kihúzta a csávából, mikor nem tudott idegenné változni, vagy az Omnitrix szeszélyéből adódóan nem olyan alakot öltött, amilyent szeretett volna.

Húsz év múlva a jövőben, Ben már híres szuperhős. Sikerült újra feltörnie az irányítókódot, így bármikor átváltozhat, bármelyik idegenné. Hozzáállásában is sokat változott, szigorúbb és keményebb lett, a sok harc után, de a fiatalabb énjével történt találkozás jótékony hatással volt rá. Később egy fia is születik, Ken.

Ben eredeti hangját Tara Strong, míg magyar hangját Jelinek Márk kölcsönzi.


cv.jpg

Gwen Tennyson

Gwendolyn "Gwen" Tennyson Ben 10 éves unokatestvére. Míg Ben fejjel menne a falnak, ő a józanság hangja, mindig megfontoltan cselekszik. Az esetek többségében megpróbálja lebeszélni Bent, arról hogy bajba kerüljön, de ez szinte sosem hatásos, Ben nem vesz tudomást róla. Gwen és Ben nem jönnek ki túl jól, de ha úgy adódik, mindig segítenek egymáson. Gwen gyakran használja laptopját, hogy információkat találjon gyanús emberekről, eseményekről, vagy lényekről. Bár száraz, szarkasztikus csipkelődéseivel, sok alkalommal magára haragítja Bent, a szíve mélyén mégis szereti, mint unokatesóját és időről-időre megadja neki a kellő tiszteletet.

Gwen meghökkentő gimnasztikai mutatványokra képes, valamennyire jártas a harcművészetekben is. Leginkább említésre méltó képessége azonban a varázslás tudománya. Öröklött aurájának köszönhetően képes használni mágikus tárgyakat és varázsigéket, bár még messze nem sajátított el minden tudást ezen a téren. Gyakran böngészi a vf olyan láncreakciót indított el, melynek végén mindig elérte célját, bár ezek során Ben gyakran megsérült. Második alkalommal hozzájutott a Kulcskőhöz, ami olyan emberfeletti erőt adott neki ami már nem csupán a szerencséből táplálkozott. Gwen mindkét alkalommal rákényszerült hogy feladja hősi életét, miután a Bezel medálok elpusztultak.

Húsz évvel később a jövőben már tökéletesen birtokában van varázsképességeinek. Megtanulta hogyan kell újra megalkotni a Bezel medálokat, melyek segítségével többek közt repülni tud. Fizikai és pszichikai fejlődésének köszönhetően megszerezte a fekete övet is így a harcművészetek és a varázslás terén is otthonosan mozgott.


max_af.png  Max Tennyson

Maxwell "Max Nagypapa" Tennyson Gwen és Ben hatvanéves nagypapája. Érdekes gasztronómiai ízlését unokái nem díjazzák. Viszont kalandvágyó természetét annál inkább. Ebből adódóan mindig érdekes utazásokra viszi Bent és Gwent. Max egy lakókocsiban utazik, mely a Rozogány becenevet kapta (maga a jármű egy GMC Classic Motorhome típusú lakókocsi). Ez a kocsi több mint egyszerű jármű, ugyanis tele van szuper, csúcstechnikát képviselő trükkös ketyerékkel, melyek többek közt képessé teszik a kocsit a 300 km/h-s sebesség elérésére is.

A nyári vakáció során fény derül Max múltjára is. Régen a kormány szupertitkos szervezetének, a Szerelőknek dolgozott, akik minden nem éppen szokványos esettel foglalkoztak. Pályája során Max rengeteg tapasztalatot gyűjtött az űrlényekről és egyéb furcsa esetekről. Ezek a tapasztalatok hasznosnak bizonyulnak, miután Ben csuklóján feltűnik az omnitrix. Ben és Gwen eleinte nem sokat törődtek nagyapjuk foglalkozásával, azt gondolván, hogy szimpla szerelő volt, de végül kiderült az igazság. A szerelők rendelkeztek egy bázissal is a Rushmore-hegy alatt. Max korábban már megütközött Vilgax-al is és legyőzte őt. Nem sokkal ezután a szervezet megszűnt. Max volt az egyik jelölt az Apollo 11 űrprogramba is, de ezt visszautasította. Szerelmi kapcsolat alakult ki közte és egy Xylene nevű nőnemű idegen közt. Xylene megpróbálja elcsábítani Maxt, hogy együtt járják a galaxist, de Max unokáira hivatkozva ezt elutasítja.

Nyolcvanévesen a jövőben, szakállat növesztett, és elvesztette jobb karját, melyet egy robotkarral pótolt, amely több fegyverré is áttud alakulni. Lakókocsiját szintén továbbfejlesztette és sok egyéb mellett képessé tette a repülésre is.

Még tíz évvel később is mindig Ben mellett találjuk, bár nagyon lefogyott és összetöpörödött.

Max angol hangját Paul Eiding kölcsönzi.


 

További szereplők


 

Galaktikus végrehajtók 

Egy szervezet amely védi a galaxist a galaktikus törvénykönyvben leírtak szerint. A csapat három tagból áll, vezetőjük Ultimos. (Érdekesség, hogy hasonlít Superman-re és képességei is nagyjából azonosak vele.) Miután megbizonyosodnak arról, hogy Ben rátermett harcos, őt is maguk közé fogadják, ám Ben ezt visszautasítja, inkább a családjával marad.

A Ben 10 000 című részben viszontlátjuk őket, ám Ben semmilyen fontos feladatot nem hagy nekik elvégezni, mindent ő akar megoldani.


Tetrax 

Gyémántfejhez hasonlóan ő is egy petrosapien. Különleges páncélzatot hord, mely lehetővé teszi számára, hogy használja képességeit, anélkül, hogy levenné azt. Először Vilgax küldi a Földre, másik két veszélyes fejvadásszal egyetemben. Eleinte Ben ellenségnek véli, de miután megküzdenek, Tetrax felfedi valódi célját, hogy biztonságba juttassa az omnitrix-et. A fejvadászok legyőzése után végül úgy dönt, Bennél jó kezekben van a szerkezet, és elhagyja a bolygót.

Később, Az omnitrix titka c. mozifilmben visszatér, és magával viszi Bent, hogy leállítsák az omnitrix önmegsemmisítő rendszerét. Fény derül sötét múltjára is: Fiatalon, zsoldosként Vilgax-nak dolgozott és kulcsszerepet játszott abban, hogy Vilgax végül elpusztította szülőbolygóját.

Beceneve Hoverboard (légdeszka), mivel nagyon sok ilyen lebegő eszközzel bír.


Xylene 

Egy zöld, hüllőszerű, leginkább gyíkra hasonlító, nőnemű idegen, aki az omnitrix-et szállította. Mikor Vilgax megtámadta az űrhajóját, úgy döntött kilövi az omnitrix-et a Földre. Ám a kapszula pályát tévesztett, így akadhatott rá Ben. Xylene hajója lezuhant, ő maga pedig hibernálódott. Egy nap azonban visszatér és elárulja, hogy az omnitrix merő véletlenségből került Ben-re, valójában Max-nek szánta. Az is kiderül, hogy ő már járt korábban a Földön: Max és Xylene szerelmi kapcsolatot tartottak fenn. Xylene ismét megpróbálja elcsábítani Max-et, hogy járják együtt az univerzumot, ám Max unokái miatt nemet mond. Xylene is rendelkezik különleges adottságokkal. Telekinetikus képességei vannak, vagyis az akaratával mozgat tárgyakat, szinte mérettől függetlenül. Ő teszi elérhetővé Böffencs alakját az omnitrix-ben. Miután a Tennyson családdal közösen legyőzték Vilgax egyik drónját, Xylene végül hazatér.


Ellenségek 


Vilgax 

Vilgax egy Chimera Sui Generis, az Árny Birodalmából. Ő a Tennyson család legádázabb ellensége. Semmi és senki nem állíthatja meg céljának elérésében, nevezetesen, hogy megkaparintsa az omnitrix-et. Ugyanis az omnitrix segítségével akar létrehozni egy olyan erős hadsereget, mellyel képes lesz leigázni a Galaxis összes bolygóját. A Xylene-el való űrcsata során azonban súlyos sérüléseket szenved, s egy regeneráló tartályba kerül. Robotdrónjaira, és fejvadászokra bízza az omnitrix begyűjtését. Ezen hadműveletei mindig kudarcba fulladtak. Végül ő maga veszi kezébe az irányítást. Előlépvén a tartályból sokkal erősebb mint valaha volt. Már a változtatások előtt is nagyon ellenálló volt a sérülésekkel szemben, képes volt túlélni például egy nukleáris robbanást is. Ám új formájában felhőkarcolónyi magasságokba tud ugrani, vagy egyetlen ütéssel szét tud zúzni egy hegyet. Dacára ezen képességeinek, a Tennyson-ok végül legyőzik őt, űrhajója pedig megsemmisül vele együtt.

Vilgax azonban túlélte a robbanást, de valahogyan hibernálódott és a nyílt űrbe sodródott. A második éved végén Kevin 11, megmenti és egyesítik erejüket, hogy megszerezzék az omnitrix-et, ám végül mindketten a Nulll Űr dimenzióban ragadnak.

A Ben 10 000 c. részben Dr. Animo feltámasztja Vilgax-ot, hogy bosszút álljon Ben-en. De végül mindkettejüket legyőzik.

Vilgax egy „álom” verziója is feltűnik a negyedik éved első epizódjában és szembeszáll Ben-nel. A csata rövid ideig tart, Vilgax megpróbálja a Null Űrbe küldeni Ben-t, de végül ő kerül oda. Az Örök Lovagok gépezetében ez volt az egyetlen hiba, mert Vilgax nem kísérelte meg elvenni az omnitrix-et mielőtt Ben-t a Null űrbe röpítette volna.

Vilgax megjelenik Az omnitrix titka című moziban is. Nem tudni, hogyan jutott ki a Null Űrből, de annyi bizonyos, hogy Ben iránt érzett gyűlölete tovább fokozódott. Mindenáron meg akarja szerezni az omnitrix-et, ezért nem hajlandó elismerni, hogyha az óra felrobban az univerzum fele is elpusztul vele együtt. Számos csata után végül Ben győzedelmeskedik, a Nagy Idegen segítségével kilöki Vilgax-ot az űr sötét mélységeibe.

Vilgax az első és a második évadban Ben fő ellenlábasa.


Hex 

Egy mágus aki varázsbotjából és varázsamulettjeiből nyeri a hatalmát. Meg akarta szerezni az Archamada varázslatok könyvét, ám Gwen, az egyik talizmán segítségével legyőzte és elpusztította a talizmánokat.


Bűbájontó 

Hex unokahúga, aki később kiszabadítja őt a börtönből. Az összes varázslatos tárgyát a kis táskájában tartja. Anélkül nem ér semmit.


Enoch 

Az örök lovagok vezetője. Mániás idegentechnika gyűjtő. Először akkor tűnik fel, mikor Howwel elviszi neki Ragacskát.Miután Ragacska és a Tennysonok elpusztítják a kastélyát,az Omnitrix és a Tennysonok után érdeklődik.


Dr. Animo

Az örült tudós, aki az állatokat mutánsokká akarja változtatni. Majd miután megszerzi az Omnitrix fedelét, egy műhold segítségével az egész világra szét akarja szórni mutáns sugarát, hogy az összes ember az mutánssá váljon, ám Ben megállítja.


Six-Six 

A három fejvadász egy másik tagja. Talpig fel van fegyverkezve a csúcstechnikás fegyverekkel. Későbbi visszatérésénél meg akarja szerezni az X elemet, hogy egy veszélyes vegyületet hozzon létre és azzal bombázza a naprendszert.


Kraab 

A harmadik fejvadász. Ez a rákra emlékeztető robot ollójából lézert lövell, és lábai segítségével képes belefúrni magát a földbe.


Vulcanus 

Szövetkezett Six-Sixel hogy megszerezzék az X elemet. Csupa izom, nulla agy.


Dr. Victor 

A Nasa-nak dolgozott. Átalakult formája egy mutáns lény. Később föltámasztotta mesterét Szellemet. Majd kilő egy rakétát az űrbe hogy a Múmia kövével sötétséget hozzon a zombi emberi seregre. Tökéletes hely Szellem számára.


Megawattok 

Ezek a is űrlények. Akkor jelentek meg mikor Max nagypapa elvitte Ben-t és Gwen-t egy városba. A Megawattokat egy hatalmas gumilabdába zárták amit Az-nak nevezték el. Ben véletlenül kiszabadította őket de aztán csellel becsalogatta őket egy hatalmas üveggömbbe. 20 évvel később Ben-nek már meglesz ez az idegen a képességei áramot tud lövellni a szeméből, a kezéből, és a feje búbjából. Hát épp ezért üveg gömbbe zárták mert az üveg nem vezeti az áramot.


Kevin 11 

Az energiavámpír. Kevin kezdetben szövetkezett Bennel, amikor összeveszett nagypapájával. Miután Ben rájött, hogy Kevin túllőtt a célon: megállította. Ám Kevin DNS-e összeolvadt az Omnitrixével, és így minden idegen erejét egyszerre birtokolja.